Uppdaterad 20 januari 2023
Skriv ut

22-01-20

Arbetsmarknadsministern besökte
öppet hus för framtidens maskinförare

När Bygg- och anläggningsprogrammet öppnade upp sina lokaler för öppet hus igår var inte bara besökare, elever, personal och branschfolk på plats utan även arbetsmarknadsminister Johan Pehrson. Ministern deltog i kvällens livesändning och passade på att provköra grävmaskin.
- Det här var svårt. Man förstår vilken yrkesskicklighet som krävs, säger Johan Pehrson.

Torsdagen den 19 januari hade Bygg- och anläggningsprogrammet på Upplands-Broymnasiet/ME-skolan öppet hus i sina lokaler i Bålsta. Besökarna fick vara med i en digital livesändning där elever, lärare, rektorer och personer från branschen berättade om sina erfarenheter. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson fanns också på plats för att möta framtidens maskinförare, få en inblick i branschen och själv testa på att hantera en grävmaskin.- Jag är väldigt engagerad i att det ska finnas utbildningar där branscherna är i behov av duktiga medarbetare. Svensk företagsamhet och framtid hänger på att unga människor är beredda på att satsa på jobb där vi vet att efterfrågan är stor. Maskinförare är ett yrke där man kan utvecklas mycket under hela livet. Man kan arbeta i olika tempon, man kan starta eget i liten skala och det finns väldigt stora möjligheter och stor teknisk utveckling, säger Johan Pehrson på frågan om hur viktigt det är med yrkesutbildningar på gymnasienivå.

Sedan var det dags för arbetsmarknadsministern att själv prova på maskinföraryrket. Han fick passa på att testköra en grävmaskin under noggranna instruktioner från Fredrik Sjödin från Zeppelin Cat. Efteråt var det en nöjd minister som klättrade ner från förarhytten.

- Det kändes väldigt bra, men det är svårt när man inte är van. Man förstår den yrkesskicklighet som krävs när det är så stora krafter och det dessutom handlar om precision, säger Johan Pehrson.

Besökande elever hade också möjlighet att provköra maskiner eller testa en simulator under kvällen, samt träffa elever, personal och företagare från branschen.

Maria Törngren, biträdande rektor på Upplands-Brogymnasiet med ansvar för Bygg- och anläggningsprogrammet deltog också i kvällens livesändning.

- Det absolut bästa med yrkesutbildningar är att de leder till jobb och att det är den målbilden som ungdomar har när de söker ett yrkesprogram, säger Maria Törngren.

Utbildningen till maskinförare drivs av Upplands-Brogymnasiet i nära samarbete med ME-skolan, som är en del av bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna.

- Vi är väldigt nöjda för vi tycker att vi har hittat en samarbetsform med det bästa från två världar. Eleverna jobbar med de teoretiska ämnena på sin huvudskola medan vi levererar själva yrkesutbildningen. Här kan vi som underleverantör till skolorna bistå med kunskapen om branschen, som vi är en del av, så det är ett jättespännande samarbete, säger Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan.

Efterfrågan på utbildade maskinförare är stor och växande. Fram till år 2028 beräknas 6–7000 maskinförare behövas i Sverige.

– Företagens efterfrågan av nya maskinförare är stor, precis som näringslivets behov av nya yrkesutbildningar. Det var väldigt meningsfullt att samtala med arbetsmarknadsministern om hur erfarenheterna från ME-skolan kan tas tillvara för att möta näringslivets stora behov av yrkesutbildningar, berättar Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan.

Maria Törngren, biträdande rektor på UBG

Maria Törngren, biträdande rektor på UBG deltog i kvällens livesändning.

Är du nöjd med informationen på sidan?