Uppdaterad 23 november 2022
Skriv ut

Drivna entreprenörer fick pitcha sina idéer

Under jobb- och kompetensmässan fick elever på Upplands-Brogymnasiet pitcha sina UF-företag för det lokala näringslivet.

Foto på Filip, David, Leo och Felix

Ung företagsamhet (UF) är en kurs som är obligatorisk för vissa klasser och valbara för andra. Vi träffade Felix och Leo från Chores UF som skapat en plattform där man kan sälja och köpa tjänster och David och Filip från Yu@Me UF som säljer miljövänliga golfkläder.

På frågan om det var nervöst att stå inne i pitchrummet säger båda företagen att det var lite pirrigt, men att det bara var att gå in och äga scenen. Båda företagen vittnade om att de fick bra och relevanta frågor.

– Avgörande för oss när vi pitchade var att vi hade en bra affärsplan, säger Leo.

– För oss var det att vi kunde visa en prototyp, säger David och håller upp en stilren golftröja i marinblått.

Inne i pitchrummet fanns:

  • Pop up padel
  • Destinys Care
  • Repus ventilation AB
  • UBRO
  • Sparbanken i Enköping
  • Roy Frijters- entreprenör med flera bolag
  • Representant från UF- Stockholm

Totalt är det ett 80-tal elever som startar, driver och avvecklar ett företag genom UF under läsåret 22/23. 32 av dessa elever går ekonomi med ekonomisk inriktning och där ingår det att pitcha sin affärsidé för lokala företag.

Arbetet med kursen UF är ofta uppskattad och eleverna lär sig väldigt mycket under sitt år de driver företaget. På Upplands-Brogymnasiet startar man företag i grupp, ofta fyra-fem elever i varje företag.

– Vi försöker integrera fler ämnen i arbetet med UF och det märks på eleverna när polletten ramlar ner och de inser att andra ämnen kan komma väl till pass. Svenskan behövs för att kunna skriva affärsplaner, matematiken för ekonomin och engelskan om de har leverantörer från andra länder, säger Thor-Björn Schiller, lärare på ekonomiprogrammet.

– Vi brukar inte tävla så mycket med våra företagare, vilket man kan när man har UF, men i gengäld har vi ett fantastiskt samarbete med näringslivsavdelningen på kommunen som är de som anordnade pitchen på jobb- och kompetensmässan för våra elever, säger Maria Gylte, lärare på ekonomiprogrammet.

Årets UF-företag

Beetastic UF – Sprider kunskap hos allmänheten om framför allt bin och deras betydelse. Säljer hållbara produkter, honung, choklad mm

Birk UF – Tillverkar och säljer en nykonstruerad skopa för dosering av proteinpulver och näringsdryck.

Chores UF – En plattform som kopplar samman privatpersoner som vill köpa och sälja tjänster.

Företagskassen UF – Skapar en lokal annonsmarknad genom att ta fram en kasse för matinköp med reklamtryck från lokala företag. Kassen är återanvändningsbar. Kassen ska delas ut gratis till hushållen.

ACE UF – Säljer korthållare, paraplyer och tygkassar som tillverkas på ett hållbart sätt. Egen design av korthållare och tygkassar som tillverkas av återvunnet material.

Prime Tournament UF – Sätter upp turneringar för vuxna, ungdomar och barn inom olika sporter som fotboll och padeltennis. Lagen betalar en viss avgift för att delta i varje turnering.

YHAM Shoeprotector UF – Snygga och återanvändbara skoskydd för inomhusbruk.

Yu@Me UF – Erbjuder mode och en miljövänlig kollektion inom golfmode.

Rts gloves UF – Varma handskar för vintern som kan användas på mobiltelefon.

Garments UF – Arbetar med profilkläder för skolan och studenten.

KeyLer UF – Säljer nyckelringar till privatpersoner och företag.

KryddLVG UF – Kryddor från olika matkulturer som förpackas med recept.

Redesign UF – Samlar in gamla jeans och designar om dem. Nytt liv till gamla jeans.

Är du nöjd med informationen på sidan?