Uppdaterad 21 september 2022
Skriv ut
28 sep-

Alzheimerdagen 2022

Fri entré

Under Alzheimerdagen belyser Upplands-Bro kommun den senaste forskningen inom området kognitiv sjukdom och vilka livsstilsfaktorer som kan ha en positiv inverkan på sjukdomen. Eventet riktar sig till alla som är intresserade av att lära sig mer om kognitiva sjukdomar

I världen lever cirka 47 miljoner människor med en demenssjukdom och det finns ett stort behov av alternativa metoder för att höja demenssjukas livskvalitet.

Upplands-Bro kommun har sedan 2010 satsat på demensfrågor och utvecklat olika stödinsatser som har uppmärksammats både nationellt och internationellt.

Många nyheter

Vid alzheimerdagen 2021 presenterade Upplands-Bro kommun bland annat ett unikt dansprojekt för personer med demens. Dansprojektet har fortsatt och vi är stolta över att kunna presentera en rad nyheter inom projektets rammar även i år.

Bättre hälsa med dans

Forskning visar att dans medför ett ökat välmående, välbefinnandet men också ökad livskraft och livsenergi bland personer med demens. Det finns också positiva psykologiska effekter som kan härledas till dans som exempelvis ett förbättrat beteendemönster och mindre stress.

Dansen medför också många positiva fysiologiska effekter. Främst handlar det om förbättrad balans, hållning, ökad rörlighet och ett allmänt ökat fysiskt välbefinnande.

Värt att nämna är också att Upplands-Bros satsning på dans bland personer med kognitiv sjukdom inte bara handlar en ökad livskvalitet, utan också rätten att få åldras med värdighet.

Världspremiär

Årets alzheimerdag bjuder på en världspremiär för en film gjord av den internationellt kända fotografen Yanan Li. Filmen fångar det dansuppträdande som personer med demens-sjukdom har gjort i koreografi av Joakim Stephenson som närmast kommer från Kungliga Operan.

Under eventet kommer också vinnarna av den Internationella Seniorkampen uppmärksammas med fina priser. En tävling som har anordnas av Upplands-Bro.

Konstutställning

På konstutställningen presenteras ett urval av målningarna från kommunens konstprojekt, där personer med kognitiv sjukdom målar. Konstprojektet startades 2010 med syfte att öka livskvaliteten.

Dagens program

till Internationella Alzheimerdagen

Kl. 14.00–16.00, Stora scenen, Kulturhuset, plan 1:

Moderator: Elisabeth Lauritzen, FOU.nu

 • Tina Teljstedt ordförande äldre-och omsorgsnämnden inleder med att välkomna alla.
 • Dansföreställning,koreograf Joakim Stephenson:

  Ta del av en unik dansföreställning skapad av den framstående koreografen Joakim Stephenson. I föreställningen deltar personer med demenssjukdom. Kostym: Marie Bergman
 • Joakim Stephenson och Mirjam Brocknäs:

  Föreläsning om dans för personer med demenssjukdom
 • Se filmen av den prisbelönta fotografen Yanan Li:

  En film av Svensk demenscentrum och FOU nu. Filmen har förevigat det dansprojekt som Upplands-Bro driver för personer med kognitiv sjukdom.
 • Jonas Fröjd:

  Kampsport för personer med demens
 • Mirjam Brocknäs, Malin Labbé, Edrissa Dem:

  5 år med Demensvänner i Upplands-Bro kommun
 • Information om samverkan kring kognitiv sjukdom i Upplands-Bro kommun
 • Prisutdelning Internationella Seniorkampen 2021 med OS-guldmedaljören Lars Frölander samt Cecilia Johanson och Jasmin Edström

16.00-16.30 mingel

Varmt välkomna att kontakta Mirjam Brocknäs eller Malin Labbé vid frågor, telefon: 08-581 690 00

Är du nöjd med informationen på sidan?