Vattenkiosk

Bild på vattenkiosken i Bro

Foto: Sarah Nilsson

Bild på vattenkiosken på Skolvägen

Foto: Emma Sjöberg

En vattenkiosk är precis som det låter - ett ställe där du köper vatten. Vattenkiosken finns till för exempelvis brandkår, spol- och tankbilar och andra som behöver en större mängd vatten snabbt. Det är så kallat tekniskt vatten och inte dricksvatten man köper via det stora uttaget. Du som privatperson kan också ha nytta av vattenkiosken genom att hämta dricksvatten i en mindre tappkran gratis, vid exempelvis avbrott i vattenleveransen. Glöm inte ta med egen flaska eller dunk.

Kommunens vattenkiosker finns på:

  • Enköpingsvägen 60 i Bro, vid korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen
  • Skolvägen 25 i Kungsängen, vid basebollplanen
  • Kraftvägen 13 i Brunna, Kungsängen
Karta över vattenkioskerna

I och med att vattenkioskerna tas i bruk så upphör möjligheten att ta vatten från brand- och spolposterna på det allmänna ledningsnätet i vår kommun. Brandposterna är plomberade och plomberingen får inte brytas. Brytning av plombering på brandposter kommer att polisanmälas.

Som företagare kan du beställa en nyckel för att öppna vattenkiosken genom att fylla i en ansökan om nyckel till vattenkiosk. Ni blir meddelade när nyckeln är klar och finns att hämta i kommunens reception.
Borttappad nyckel kommer debiteras.

Efter att ni har registrerat er och fått en nyckel kan ni enkelt kontrollera hur mycket vatten ni har tankat via webben, www.vattenkiosk.se.

Fakturering av hämtat vatten sker varannan månad och vid utebliven betalning spärras nyckeln. Frågor gällande fakturan ställs till Kontaktcenter VA & avfall.

Syftet med vattenkiosken är att skydda dricksvattnet i det kommunala ledningsnätet från smitta och andra typer av sabotage, men även för att kunna mäta allt vatten som tas ur ledningsnätet.

Livsmedelsverkets föreskrift "Åtgärder mot sabotage och annan skadegörelse riktad mot dricksvattenanläggningar" finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Kontakta VA-enheten

Kontaktcenter VA & avfall: 08-581 690 00 (menyval 6)
Telefontider: mån-tors 09:00-16:30, fre 09:00-15:00
E-post: va.avfall@upplands-bro.se

VA-jouren: 070-235 21 06
Kontakta endast VA-jouren när Kontaktcenter VA & avfall har stängt.

Upp