Nyheter

Här samlar vi de senaste nyheterna kring avfallshanteringen i Upplands-Bro kommun

I händelse av driftstörning på grund av pandemin

Kretsloppscentralerna (2022-02-02)

På grund av rådande smittspridning, kan det hända att våra öppettider behöver ändras med kort varsel.
Kontrollera gärna aktuella tider innan du besöker oss.

Inför ditt besök, tänk på att:

 • Kontrollera aktuella öppettider
 • Besök oss gärna på vardagar
 • Hålla avstånd till personal och andra besökare
 • Stanna hemma vid symtom

Tack för att du sorterar!

Stror intresse för returpapper i Upplands-Bro kommun. (2022-01-11)

Vid årsskiftet blev insamling av returpapper ett kommunalt ansvar. Detta innebär att entreprenörer som vill samla in returpapper i kommunen först måste bli godkända.
Intresset för att hämta returpapper i Upplands-Bro kommun har varit stort, och redan nu finns det sju godkända entreprenörer att välja på.

Är du intresserad av mer information kring den nya lagstiftningen eller är ni intresserade av att börja sortera ut returpapper i er verksamhet eller förening?

Kolla in vår informationssida kring detta.

Tack för att du sorterar!

Många förpackningar inför och under jul och nyår? (2021-12-20)

Under storhelger såsom jul och nyår vet vi av erfarenhet att avfallet ökar, särskilt förpackningar ökar markant. Du som har fyrfackskärl kan sortera olika typer av förpackningar direkt vid din fastighet. Utrymmet i fyrfackskärlen är anpassade för ett normalbehov, och inte anpassat för storhelger.

Så här kan du skapa mer plats i dina kärl

 • Platta ihop och vik dina pappersförpackningar. En tom mjölkkartong rymmer minst fem stycken ihopvikta.
 • Använda gamla brödpåsar eller fryspåsar att lägga mjukplast i så att den komprimeras. Tryck ut all luft när du har fyllt din bröd/fryspåse.
 • Öppna metallburkar i botten (med till exempel en konservöppnare) så att du kan platta ut dem.
 • Tryck ihop plastburkar och liknande som inte är alltför hårda.
 • Lägg mindre burkar i större burkar.

Om det inte ryms mer förpackningar eller tidningar/returpapper i ditt kärl kan du lämna det på närmaste återvinningsstation.

Så sorterar du julpyntet

Julgranar, stearinljus och julklappspapper - det blir en hel del avfall under julstöket. När du sorterar ditt avfall och lägger rätt sak på rätt plats så kan det mesta återvinnas.

Tack för att du sorterar!

Arbete med arbetsmiljö (2021-12-09)


Upplands-Bro kommun samarbetar kontinuerligt med avfallsentreprenören Ohlssons AB gällande arbetsmiljö och framkomlighet.

Nu har det gått ett år sedan det nya insamlingssystemet med fyrfackskärl infördes. Under året som gått har vi arbetat med arbetsmiljön för chaufförerna. Det har då visat sig att vissa justeringar kan behöva göras hos några fastigheter, bland annat gällande placering av kärlen vid tömning.

Detta innebär att du som boende kan få en "hängare" på ditt kärl där vi ber dig om hjälp att till exempel vända ditt kärl med draghandtaget utåt på tömningsdagen.

Här kan du läsa mer om placering av fyrfackskärlen

Tack för din hjälp!

Vintertips för en smidig sophämtning (2021-12-06)

 

Du kan hjälpa oss att förenkla sophämtningen. Det viktigaste är att se till att vägen till kärlet är framkomlig, skottad och halkbekämpad.

Tänk på att:

 • Skotta och sanda där chauffören ska dra kärlet
 • Se till att kärlet är fritt från snö och is vid hämtningstillfället
 • Placera gärna kärlet med draghandtaget i dragriktningen vilket underlättar för chauffören som ska dra kärlet i vinterväglag
 • Låta blött matavfall rinna av innan det läggs i matavfallspåsen för att undvika fastfrysning. Fryser påsarna fast kan våra chaufförer inte tömma kärlet ordentligt. Så var noga med att hacka loss påsar som frusit fast, ta gärna en titt innan tömningsdags så slipper du ha kvar några påsar efter tömning.
 • Om ditt kärl inte har blivit tömt på grund av halka eller andra skäl – låt det stå framme. Chauffören kommer tillbaka dagen efter och tömmer kärlet, förutsatt att det har blivit sandat/plogat så chauffören kan komma fram. Är det inte åtgärdat så krävs en beställning av extratömning för att få avfallet hämtat, till en extra kostnad.

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp