Yrkesförare, godstransporter

Vi har utbildningsstart för Yrkesförare i januari och augusti varje år. Nästa utbildning startar den 3 augusti 2020, sista ansökningsdag var den 14 juni.  

På Vuxenutbildningen i Upplands-Bro kan du gå några av marknadens bästa utbildningar inom trafik och transport. Detta gör du i fina studielokaler med modern utrustning.

Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som yrkesförare på ett serviceinriktat, säkert samt kvalitets- och miljömedvetet sätt.

Utbildningen förbereder dig för att pröva enligt Transportstyrelsens krav för körkortsbehörighet C (ej för CE) och yrkeskompetens för godstransporter. För att få yrkeskompetensbevis (YKB) behöver du, enligt lag vara minst 21 år när kurserna avslutas. Utbildningen genomförs i samarbete med branschens företag; både stora koncerner inom transportsektorn, som mindre åkerier. Denna samverkan borgar för att du som studerande får en aktuell, högkvalitativ och arbetslivsanpassad utbildning.

Praktik ut på samarbetsföretagen ingår i utbildningen, och ger dig erfarenhet och kontakter som är värdefulla när du sedan söker jobb. Avgifter tillkommer för läromedel och intyg.

Utbildningen är en regional yrkesförarutbildning och omfattar 600 poäng.

Ansökan

Ansökan är för närvarande stängd, nästa start planeras till januari 2021. Kom ihåg att bifoga betyg och körkortskopia, fram- och baksida med din ansökan.

 Du kan göra din ansökan i vår webbansökan om du är folkbokförd i en av följande kommuner: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Håbo, Järfälla, Knivsta, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker eller Östhammar.

Är du folkbokförd i en annan kommun än de som finns nämnda här ovan är det viktigt att du vidarebefordrar din ansökan till din hemkommun. Din hemkommun beslutar därefter om din ansökan kan beviljas eller avslås.

Behörighetskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

B-körkort (manuell förarbehörighet  utan villkor automat 78)

21 år vid kursslut

VIKTIG INFO ANG KÖRTEST
På grund av Coronakrisen kan vi inte genomföra de körtester vi brukar göra innan antagning för att säkerställa att du har förmåga att tillgodogöra dig kursen. Du kommer istället att få genomföra ett praktiskt körtest i början på kursen för att kontrollera att du har möjlighet att tillgodogöra dig kursen. Finns det för stora brister kommer vi att rekommendera dig att gå kursen vid ett senare tillfälle.

Regional yrkesförarutbildning

Vi ingår i ett samarbete med samtliga kommuner i Stockholms län samt Uppsala, Knivsta, Håbo, Östhammar gällande regional yrkesförarutbildning.

Medverkande utbildningsanordnare 2020Planerade kursstarter

Augusti 2020 - ansökan stängd

Januari 2021


Kurspaket som omfattas

Yrkesförare persontransport, 500 poäng (Bussförare)

TRAYRK1 Yrkestrafik – Vux, 300 poäng

PESPER1 Persontrafik – Vux, 200 poäng

Yrkesförare godstransport 1, 600 poäng (Lastbilsförare C)

TRAYRK1 Yrkestrafik – Vux, 300 poäng

GOSGOD0 Godstrafik, 200 poäng

GODGOD1 Godshantering -Vux, 100 poäng

Yrkesförare godstransport 2, 800 poäng (Lastbilsförare CE)

TRAYRK1 Yrkestrafik – Vux, 300 poäng

GOSGOD0 Godstrafik, 200 poäng

GODGOD1 Godshantering -Vux, 100 poäng

TRAFOR0 Fordonskombinationer godstransporter, 200 poäng

Har du redan gått yrkesförarutbildningen och behöver förnya ditt yrkesförarkompetensbevis?

Ditt Yrkeskompetensbevis gäller i fem år. Därefter krävs att du som förare förnyar ditt bevis vart femte år genom en återkommande fortbildning. Läs mer om hur du förnyar ditt bevis och fortbildningen på Transportstyrelsen.

Kontakt

Vuxenutbildningen
Tel: 08-581 693 00
E-post: vux@upplands-bro.se
Besöksadress: Kyrkvägen 6
196 30 Kungsängen

Upp