Studie- och yrkesvägledning

Vi erbjuder kommuninvånare i Upplands-Bro vägledning både inför och under studierna. Studie- och yrkesvägledning kan ge bättre förutsättningar att göra välgrundade val. Som kommuninvånare kan du även vända dig till oss med dina frågor inför studier på universitet eller yrkeshögskola.

Aktuell information


Fortsatt hög efterfrågan på samtal

Just nu är det hög efterfrågan på studie- och yrkesvägledning och det är fullbokat till februaris slut. Om inga tider finns tipsar vi om att gå in och titta i bokningen lite då och då för att se om det gjorts några avbokningar som frigjort lediga tider. Vi kommer att lägga ut nya bokningsbara tider för mars under vecka 8.

Om ditt ärende är brådskande hänvisar vi till våra telefontider och mejladress, se nedan.

Bokade samtal hålls på distans

På grund av det rådande läget med Coronaviruset kommer alla bokade samtal från och med tisdag den16/3-20 och tillsvidare hållas på distans istället för fysiska möten. Du behöver alltså INTE komma till vuxenutbildningens lokaler, utan du kommer att bli uppringd av den studievägledare du bokat tid hos.

Om du absolut inte kan ha mötet via telefonen ska du kontakta oss genom att skicka ett mail till:
syvvux@upplands-bro.se och ange vem du skulle träffa, så återkommer vi via mail.

Du kan också välja att avboka ditt möte och boka ett nytt möte senare om du föredrar det.

1 juli 2021 - nytt sista datum för att utfärda slutbetyg

Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten att utfärda slutbetyg på vuxenutbildningen ytterligare ett år, från 1 juli 2020 till 1 juli 2021.

Efter den 1 juli 2021 går det inte längre att utfärda slutbetyg inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Efter detta datum kan man bara utfärda gymnasieexamen för elever inom vuxenutbildning på gymnasial nivå. I en sådan får bara nya kurser på gymnasial nivå ingå.

Regeländringen beslutades för att underlätta för de elever som drabbats av förändringar inom den kommunala vuxenutbildningen under den rådande Coronakrisen.

För att slutbetyg även fortsättningsvis ska ge behörighet till utbildning inom högskolan eller yrkeshögskolan ska äldre bestämmelser om sådan behörighet fortsätta att gälla för den som senast den 1 juli 2021 har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning.

Yrkesguiden - ny digital tjänst för karriärvägledning

Tjänsten levereras i samarbete med Arbetsförmedlingen men du behöver inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att använda verktyget. Yrkesguiden är en digital tjänst som hjälper till med smarta studie- och yrkesval och att hitta vägar till en ny karriär. Tjänsten passar alla som är i behov av studie- och yrkesvägledning, t ex den som är arbetssökande, ungdomar som är på väg ut i arbetslivet och personer som funderar på nästa steg i sin karriär. Yrkesguiden bidrar till medvetna karriärval utifrån egna intressen och förutsättningar, såväl som utifrån arbetsmarknadens efterfrågan.

Yrkesguiden beskriver omkring 350 yrken och 20 yrkesområden med information om framtidsutsikter, löneläge och utbildningsvägar. Dessutom har tjänsten automatisk översättning och stöder cirka 100 olika språk. Du kan med fördel gå igenom Yrkesguiden innan du bokar tid med våra studie- och yrkesvägledare, så att du är förberedd inför samtalet.

Du hittar Yrkesguiden här

Telefontider hos studie- och yrkesvägledare:


Tel: 08-581 692 95‌‌


Måndag

kl. 09:00-10:00

Onsdag

kl. 13:00-14:00

OBS: Telefontiden är till för kortare frågor. Har du en större fråga, boka en tid för vägledning via länken ovan.

E-post

Har du frågor till studie- och yrkesvägledare kan du mejla till syvvux@upplands-bro.se

Tillsammans med en studie- och yrkesvägledare kan du:

  • Studieplanera
  • Genom enskilt vägledningssamtal klargöra dina mål och hitta vägar att nå dem
  • Få hjälp med att hitta information om studier, yrken och behörighetskrav
  • Bolla och diskutera framtida yrkesval

Vet du inte vilka kurser du ska söka kan det vara bra att boka in sig på ett möte med en studie- och yrkesvägledare så att du inte söker fel kurser. Det som kommer fram i vägledningssamtalet använder du som grund i din individuella studieplan.

Om du planerar att läsa in ett slutbetyg eller examensbevis är det speciellt viktigt att du har en långsiktig planering. För att få ett slutbetyg eller examensbevis utfärdat sker all kontakt med våra studie- och yrkesvägledare. Handläggningstiden för ett utfärdat slutbetyg eller examensbevis är beräknat till ungefär 3 veckor. 

Kontakt

Vuxenutbildningen
Tel: 08-581 693 00
E-post: vux@upplands-bro.se
Besöksadress: Kyrkvägen 6
196 30 Kungsängen

Sidansvarig Barn & utbildning

Upp