Försäljnings- och serviceprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet byter under 2022 namn till Försäljnings- och serviceprogrammet. Det vänder sig till dig som vill arbeta med handel och försäljning, marknadsföring och varuhantering. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att bli behörig till vidare studier på högskolan.

Det här lär du dig på programmet
Du lär dig om försäljning och kundservice, marknadsföring / kommunikation, inköp och (varuflöden) företagsekonomi, service och affärsutveckling samt entreprenörskap. Du lär dig också om hur det är att starta och driva ett eget företag.

Arbetsformer
På programmet tränar du din förmåga att möta människor och utveckla relationen med affärskontakter och medarbetare. Du tränar dig i att söka, analysera och värdera information och att ta ansvar och handla med omdöme.
Du arbetar ofta i projektform, och tränar din förmåga till att vara aktiv och företagande. Du förbereder dig för fortsatt lärande i arbetslivet.

Gymnasiearbete
I slutet av försäljnings- och serviceprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper du behöver för att börja jobba med det som du utbildat dig till. På UBG gör du ditt gymnasiearbete genom att du startar ett UF-företag där du lär dig allt om att starta och driva ett företag.

Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Lärlingsutbildning
Upplands-Brogymnasiet erbjuder också gymnasial lärlingsutbildning inom programmet. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Att tänka på
Om du vill ha högskolebehörighet är det viktigt att planera dina studier. Inom det individuella valet kan du välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet. Dessa är två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Yrkesutgångar
En yrkesutgång är ett förslag på ett yrke som du kan jobba med efter att du tagit examen från yrkesprogrammet. Här hittar du exempel på möjliga yrkesutgångar efter försäljnings- och serviceprogrammet inom gymnasieskolan:

  • Butikssäljare
  • Företagssäljare
  • E-handel
  • Inköpsassistent
  • Kundtjänstmedarbetare
  • Lagerarbetare
  • Marknadsassistent
  •  

Se film från vårt livesända öppet hus

Kontakt

Arbetslagsledare
Fredrik Karlsson
E-post: fredrik.karlsson@upplands-bro.se
Tel: 08-581 692 69

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp