Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta i en bransch med mycket goda framtidsutsikter, där tekniken utvecklas extremt snabbt och där dina chanser till arbete är mycket stora.

Du som går UBG:s fordonsutbildning kommer att vara mycket konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Duktiga lärare med lång och bred erfarenhet hjälper dig att utvecklas utifrån dina egna förutsättningar mot just dina mål. Här använder vi modern teknik och styr utbildningen mot branschens krav genom ett nära samarbete mellan företag och skola. Alla elever erbjuds praktikplatser, vilket är en viktig inkörsport till arbetslivet.

Utbildningen är varierad och växlar mellan teori och praktik, oavsett vilken inriktning du väljer.

På UBG erbjuder vi tre inriktningar – Personbil, Karosseri och lackering samt Transport.

Personbil

Personbilsinriktningen ger dig möjlighet att arbeta som bilmekaniker. Den snabba utvecklingen inom bilindustrin gör att det idag handlar om ett kvalificerat tekniskt arbete. Du börjar i åk 1 med grunderna för att sedan fördjupa dig i den moderna tekniken. Hos oss får du därför kunskap om datorer och elektronik som är nödvändig ute på dagens fordonsverkstäder.

I vår moderna och fräscha fordonsverkstad lär du dig att meka med riktiga kundbilar, allt för att förbereda dig för framtiden!

Karosseri och lackering

Denna inriktning erbjuder två olika yrkesutgångar: Karosseriteknik och Lackeringsteknik.

Yrkesutgång Karosseriteknik: Som bilskadereparatör tar du hand om krock- och plåtskadade bilar. Du gör skadeanalys och kostnadsberäkning. Du mäter, riktar, svetsar, byter och monterar delar beroende på vad skadan kräver. Jobbet är omväxlande och teknikutvecklingen ger nya material och funktioner som du behöver känna till.

Yrkesutgång Lackeringsteknik: Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Du arbetar med att reparera plastdetaljer, spacklar, slipar och maskerar innan du lackar kaross och detaljer i olika skikt. Efter några år kanske du inriktar dig mot till exempel motivlackering.

Den största delen av den praktiska utbildningen sker ute på ett företags serviceverkstad. Vi förbereder dig!

Transport

UBG erbjuder en högkvalitativ yrkesförarutbildning där du lär dig att köra tunga lastbilar med all modern teknik. I kurserna ingår körutbildning för B-, C- och CE-körkort. Som yrkesförare kommer du kunna välja att arbeta med en mängd olika slags transporter, allt från fjärrtransporter ut i Europa till specialfordon fulla av kringutrustning eller med distributionstransporter.

Utbildningen är uppdelad i två delar. De gymnasiegemensamma ämnena, som exempelvis svenska och matematik, läses vissa dagar i veckan i gymnasieskolans lokaler i Kungsängen. Den yrkesinriktade delen av utbildningen är förlagd till Brunna, där det finns ett väl tilltaget övningsområde, ändamålsenliga lokaler och en modern fordonspark som gör undervisningen aktuell och anpassad efter branschens förväntningar.

Se film om Fordons- och transportprogrammet - transport

Se film om Fordons- och transportprogrammet - transport

Se film om Fordons- och transportprogrammet - transport

Se film om fordons- och transportprogrammet - fordon

Se film från vårt livesända öppet hus

Kontakt

Arbetslagsledare
Mattias Borgström (Transport)
E-post: bomattias.borgstrom@upplands-bro.se
Tel: 08-581 695 03

Patrik Feltsen (Personbil)
E-post: patrik.feltsen@upplands-bro.se
Tel: 08-581 321 25

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)

Upp