15FEB2022

Mer EU-pengar till internationellt skolutbyte

Som en av få kommuner i Sverige har Upplands-Bro beviljats Erasmusackreditering. Ackrediteringen innebär att kommunens alla skolor inklusive vuxenutbildningen nu har stora möjligheter att delta i internationellt skolutbyte de kommande åren.

Förstelärare Stefan Lindberg

Stefan Lindberg är förstelärare på Upplands-Brogymnasiet och internationell samordnare på Utbildningskontoret. Det är hans ansökan som ligger till grund för ackrediteringen.

Upplands-Bro deltar redan i Erasmussamarbetet, men skillnaden med ackrediteringen är att kommunens skolor är garanterade pengar för sina olika projekt ända fram till år 2027. Exakt hur mycket pengar det handlar om är inte klart ännu, men den stora vinsten för kommunen är att man nu slipper lämna in en ansökan för varje enskilt initiativ.

– Skolan arbetar oerhört mycket med utveckling och behöver ha ett aktivt utbyte med andra. Det här ger oss en fantastisk möjlighet att jobba mer långsiktigt och strategiskt med de frågorna, säger Fredrik Nordvall, utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

– Det handlar framför allt om fyra större mål som vi har beskrivit i ansökan och som blivit godkända, berättar Stefan Lindberg.

 • Språkutvecklande arbetssätt - SKUA (nyckelkompetenser). Att arbeta med att alla elever ska få ett funktionellt språk.
 • Ledarskap i klassrummet (stärka lärarprofessionen). Nya metoder och förhållningssätt behövs för att hantera en alltmer komplex skolrumssituation.
 • Digitalisering (främjande av digital teknik). Ta fram en digital strategi inom skolområdet och framför allt förbättra användningen inom matematik och teknikämnen.
 • NPF-säkring (social inkludering). Öka inkluderingen för alla elever i klassrummet, inte minst för dem med olika funktionsvariationer. (NPF betyder Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

– Ett Erasmusutbyte kan till exempel innebära att ett antal lärare, men också elever, från olika länder i Europa samlas på en utbildning med bra föreläsare. Men det kanske viktigaste är att lära av varandra och dela goda erfarenheter mellan olika länder och skolsystem, säger Stefan Lindberg.

Magnus Persson, verksamhetschef på Utbildningskontoret är både glad och stolt över ackrediteringen.

– Det här är också fin reklam för Upplands-Bro kommun och våra skolor, att det finns möjlighet för lärare och elever att få delta i internationella utbyten. Det kan bidra till att fler lärare söker jobb i kommunen, och att vi också får behålla dem längre.

Relaterade nyheter

 • 1 JUL 2022
  Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
 • 17 JUN 2022
  Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
 • 16 JUN 2022
  Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp