19MAR2020

Rektor Christian: Välkommen till UBG!

– UBG är en traditionell skola i ordets bästa bemärkelse. En varm och rolig skola med tio program att välja mellan, både teoretiska och praktiska. Här finns något för nästan alla, säger Christian Eklöv Hagman, rektor på Upplands-Brogymnasiet.

En man framför skolbyggnad. På byggnaden sitter en skylt med texten Upplands-Brogymnasiet.

Christian Eklöv Hagman är rektor på Upplands-Brogymnasiet, UBG.

– Hej! Hej!

Christian Eklöv Hagman hälsar på varenda elev han möter när han kryssar genom Upplands-Brogymnasiets korridor, förbi kafét där grupper med ungdomar sitter och småpratar vid borden.

Han har varit rektor på skolan i snart tre år och beskriver UBG, som byggdes på 1980-talet, som en traditionell skola.

– Det säger jag i ordets allra bästa bemärkelse. Här finns allt. Teknik-, kemi- och fysiksalar. Verkstad, skolbibliotek med utbildad bibliotekarie, en god elevhälsa. Och en fantastisk idrottshall med gym där eleverna kan träna på fritiden. Många i personalen har jobbat här länge och är otroligt engagerade, det är en sådan styrka för skolan, säger han.

Han fortsätter:

– Dessutom är elevkåren väldigt aktiv och är på mig om en massa saker. Just nu driver de att eleverna vill ha fler roliga aktiviteter kring studenten, säger Christian Eklöv Hagman.

En skola med bredd

På UBG går runt 950 elever på tio olika program. Här finns teoretiska utbildningar, som samhälls- , natur- , ekonomi- och estetprogrammen, som förbereder eleverna för vidare studier.

Skolans yrkesutbildningar som leder direkt till arbete är: barn- och fritid, bygg- och anläggning, handelsprogrammet samt fordon- och transport. Dessutom har skolan samtliga introduktionsprogram.

– Barn- och fritidsprogrammet här på UBG ger också grundläggande behörighet till universitets- och högskolestudier. Eleverna på barn- och fritid kan alltså välja om de vill börja jobba direkt efter studenten eller om de vill studera vidare. Vi vet att många uppskattar det, säger Christian Eklöv Hagman.

På de praktiska programmen finns bred branscherfarenhet bland lärarna.

– Vi får ofta höra från branschen att våra elever på yrkesprogrammen är väl förbereda för arbetslivet när de tar studenten. Skolan får beröm för att våra elever har goda kunskaper med sig redan under sin APL, det arbetsplatsförlagda lärandet, säger han.

Tryggt och lugnt i korridoren

Christian Eklöv Hagman berättar om skolans satsning på ”En hållbar skola”, som handlar om att skapa en lugn och trygg skolmiljö.

– För ett par år sedan fanns här en del problem med stök på skolan. Så är det inte nu. Vi ser att resultaten har förbättrats på den punkten i olika undersökningar, vilket är positivt, säger han.

Konkret innebär arbetet med ”En hållbar skola” att här finns fyra ungdomsstödjare tillgängliga i korridorerna. Deras uppgift är att prata med eleverna, hjälpa till med studier och på andra sätt stötta eleverna.

Dessutom ordnar de lovskola under vissa lov, vilket har blivit populärt. Upplägget brukar vara skolarbete på förmidagarna och olika former av idrott på eftermiddagen.

– Trygghet handlar om helheten. Eleverna ska veta att skolan månar om dem, säger Christian Eklöv Hagman.


Värt att veta om Upplands-Brogymnasiet

• Här finns engagerade och behöriga lärare.

• APL-platserna, alltså företag där elever gör praktik, är mycket nöjda med UBG:s elever. Det leder ofta till att eleverna får jobb där de tidigare har praktiserat.

• Elever som har gått på UBG:s studieförberedande program berättar i uppföljningar som skolan gör, att de känner sig väl förberedda för vidare studier.

• Genom samarbete med högskolor och näringsliv håller skolan utbildningarna uppdaterade.

• UBG har utbyten med skolor i Europa via Erasmus, ett samarbete inom EU.

• På UBG läggs stor vikt vid att ha undervisning som både utmanar och stöttar. Studiemotiverade elever får utmaningar, elever som behöver stödlektioner erbjuds det.

• Här finns ett välfungerande samarbete med Ung Företagsamhet, UF. UBG har haft många duktiga UF-företagare som också uppmärksammats i media.

• Skolan är både stor och liten. Här går 950 elever och därför finns en stor organisation med mycket kompetens. Samtidigt består UBG av flera mindre byggnader vilket gör att alla program har sitt eget lilla hörn av skolan.


Relaterade nyheter

  • 17 JUN 2022
    Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
  • 16 JUN 2022
    Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
  • 30 MAJ 2022
    Maria Lundin, rektor för Kristallens, Råby samt Norrängens förskolor i Upplands-Bro kommun, är en av tre finalister i Skolledargalan 2022 - ett återkommande evenemang för att lyfta och hylla skolledare. Maria Lundin är finalist i kategorin...
Upp