18MAR2020

Personbilsmekaniker eller lackeringskonstnär? Jobb finns direkt efter gymnasiet!

Vill du arbeta i en bransch med mycket goda framtidsutsikter, där tekniken utvecklas extremt snabbt och där dina chanser till arbete är mycket stora? Då ska du söka dig till Fordonsprogrammet på Upplands-Brogymnasiet. Utbildningen är varierande och växlar mellan teori och praktik. Genom modern teknik och nära samarbete mellan företag och skola formas utbildningen efter branschens krav.

Arbete pågår i fordonsverkstaden.

Arbete pågår i fordonsverkstaden.

En viktig del av utbildningen på Upplands-Brogymnasiets Fordonsprogram är praktikperioderna. Då får eleverna komma ut i verkligheten och eftersom branschen skriker efter utbildade mekaniker så är praktiken ofta inkörsporten till ett jobb direkt efter studenten. Under åren på utbildningen får eleverna lära sig allt från grunden och självklart meka på riktiga bilar i skolans moderna verkstad.

 • – Vi förbereder eleverna för verkligheten. De ska kunna vara anställningsbara så fort de har tagit studenten och nästan alla går direkt till ett jobb. Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen sker i samarbete med branschföretag och många får jobb där de har varit på sin praktik, berättar Thorbjörn Antonsen, lärare på Upplands-Brogymnasiets Fordonsprogram.

Det finns två inriktningar, mot personbilsmekaniker eller mot karosseri och lackering. Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Som mekaniker handlar det om ett kvalificerat tekniskt arbete och under utbildningen får eleverna kunskap om datorer och elektronik som är nödvändig ute på dagens fordonsverkstäder.

Emelie i verkstaden.

Emelie i verkstaden.

Emelie Hanell går i årskurs två på Fordonsprogrammet och är väldigt nöjd med sitt gymnasieval.

 • – Det bästa är nog att vi har väldigt bra och erfarna lärare som har olika bakgrunder och erfarenheter från branschen. Det skapar en helhet och vi har också en härlig gemenskap i verkstaden, berättar hon.

Klasskamraten Mathias Lindroth håller med.

 • – Vi har verkligen en bra gemenskap på programmet. Inte bara inom klassen utan över alla årskurser.

 • Julius Jacobsen går också på Fordonsprogrammet och valde att lägga till högskolebehörighet.

  • – Det är en av de bästa sakerna, att utbildningen är så flexibel. Du kan läsa helt yrkesinriktat eller lägga till så att du får behörighet till att plugga vidare på högskola, som jag har gjort. Det skapar bra möjligheter för framtiden, säger han.

Julius, Mathias och Emelie.

Julius, Mathias och Emelie.

Alla tre är övertygade om att de kommer ha jobb när de har tagit studenten.

 • – På praktiken får man verkligen testa på hur det är ute i det riktiga livet. Det känns väldigt bra att gå en utbildning och veta att det faktiskt finns jobb när man är klar, säger Emelie Hanell.

 • – Våra elever kommer att vara mycket konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Vi lärare har lång och bred erfarenhet och hjälper eleverna att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi vill skapa möjligheter för deras framtida karriärer, säger Thorbjörn Antonsen.

Det finns möjlighet att komma och prova på utbildningen genom att vara elev för en dag. Är du intresserad? Hör av dig till Upplands-Brogymnasiets expedition.

Relaterade nyheter

 • 1 JUL 2022
  Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
 • 17 JUN 2022
  Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
 • 16 JUN 2022
  Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp