18MAR2020

Personbilsmekaniker eller lackeringskonstnär? Jobb finns direkt efter gymnasiet!

Vill du arbeta i en bransch med mycket goda framtidsutsikter, där tekniken utvecklas extremt snabbt och där dina chanser till arbete är mycket stora? Då ska du söka dig till Fordonsprogrammet på Upplands-Brogymnasiet. Utbildningen är varierande och växlar mellan teori och praktik. Genom modern teknik och nära samarbete mellan företag och skola formas utbildningen efter branschens krav.

Arbete pågår i fordonsverkstaden.

Arbete pågår i fordonsverkstaden.

En viktig del av utbildningen på Upplands-Brogymnasiets Fordonsprogram är praktikperioderna. Då får eleverna komma ut i verkligheten och eftersom branschen skriker efter utbildade mekaniker så är praktiken ofta inkörsporten till ett jobb direkt efter studenten. Under åren på utbildningen får eleverna lära sig allt från grunden och självklart meka på riktiga bilar i skolans moderna verkstad.

 • – Vi förbereder eleverna för verkligheten. De ska kunna vara anställningsbara så fort de har tagit studenten och nästan alla går direkt till ett jobb. Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen sker i samarbete med branschföretag och många får jobb där de har varit på sin praktik, berättar Thorbjörn Antonsen, lärare på Upplands-Brogymnasiets Fordonsprogram.

Det finns två inriktningar, mot personbilsmekaniker eller mot karosseri och lackering. Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Som mekaniker handlar det om ett kvalificerat tekniskt arbete och under utbildningen får eleverna kunskap om datorer och elektronik som är nödvändig ute på dagens fordonsverkstäder.

Emelie i verkstaden.

Emelie i verkstaden.

Emelie Hanell går i årskurs två på Fordonsprogrammet och är väldigt nöjd med sitt gymnasieval.

 • – Det bästa är nog att vi har väldigt bra och erfarna lärare som har olika bakgrunder och erfarenheter från branschen. Det skapar en helhet och vi har också en härlig gemenskap i verkstaden, berättar hon.

Klasskamraten Mathias Lindroth håller med.

 • – Vi har verkligen en bra gemenskap på programmet. Inte bara inom klassen utan över alla årskurser.

 • Julius Jacobsen går också på Fordonsprogrammet och valde att lägga till högskolebehörighet.

  • – Det är en av de bästa sakerna, att utbildningen är så flexibel. Du kan läsa helt yrkesinriktat eller lägga till så att du får behörighet till att plugga vidare på högskola, som jag har gjort. Det skapar bra möjligheter för framtiden, säger han.

Julius, Mathias och Emelie.

Julius, Mathias och Emelie.

Alla tre är övertygade om att de kommer ha jobb när de har tagit studenten.

 • – På praktiken får man verkligen testa på hur det är ute i det riktiga livet. Det känns väldigt bra att gå en utbildning och veta att det faktiskt finns jobb när man är klar, säger Emelie Hanell.

 • – Våra elever kommer att vara mycket konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Vi lärare har lång och bred erfarenhet och hjälper eleverna att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi vill skapa möjligheter för deras framtida karriärer, säger Thorbjörn Antonsen.

Det finns möjlighet att komma och prova på utbildningen genom att vara elev för en dag. Är du intresserad? Hör av dig till Upplands-Brogymnasiets expedition.

Relaterade nyheter

 • 15 OKT 2021
  Att använda digitala verktygen är en naturlig och självklar del av vardagen för de allra flesta barn idag. Digitala verktyg kan användas för att göra undervisning i förskolor och skolor mer tillgänglig för alla barn och stärka barnens...
 • 1 OKT 2021
  När höstterminen 2021 började startade också den nya verksamheten Upp-Starten för elever som nyligen kommit till Sverige. Syfte med verksamheten är att ge eleverna en så bra start som möjligt i den svenska skolan.
 • 23 SEP 2021
  Hur kan en utomhusyta som vuxna knappt ser förvandlas till att bli en plats att stanna till vid, leka vid och använda? Svaret är enkelt. Genom att se världen genom barnens ögon. Detta testas nu i Upplands-Bro.   
Upp