18MAR2020

Jag har redan flera jobberbjudanden – Gymnasieutbildning som ger jobb direkt efter studenten

Det är en kall och blåsig februarieftermiddag ute på körgården som ligger på Livgardets övningsfält. Några elever från årskurs tre på Upplands-Brogymnasiets Transportutbildning är i full gång med att träna på att köra lastbilsmonterad kran, hantera hjullastare för godshantering och backa en lastbil med ett påkopplat släp, som ger en längd på cirka 20 meter. Om några få månader kommer de inte bara ta emot sina gymnasiebetyg, utan även körkort med flera olika behörigheter samt förarbevis för hjullastare, kran och truck. Efter studenten börjar de flesta arbeta direkt – utbildningen har inte bara gjort dem anställningsbara utan även attraktiva på marknaden.

Tuvfa i lastbilen.

Tuvfa i lastbilen.

Tuvfa Lundin drömde redan som barn att en dag köra lastbil. Efter flera praktikperioder under utbildningen på Transportprogrammet kan hon nu välja mellan flera jobberbjudanden.

 • – Jag har lärt mig väldigt mycket under praktiken, där får man se verkligheten och testa på så många olika saker, alla delar av yrket. Jag ville verkligen gå ett yrkesförberedande program som skulle ge mig jobb direkt, berättar hon efter att ha tagit en paus från att ratta den enorma långtradaren rakt bakåt på den stora grusplanen.

Hon är en av två tjejer i årskurs tre på programmet, vilket hon tycker är tråkigt. Hon tror att en av de stora fördomarna om yrket är att det är för tungt för tjejer.

 • – Det stämmer inte, det finns så bra hjälpmedel som vi använder. Visst kan vissa saker var lite tyngre, men inget som jag inte klarar av.

Hon menar att det tvärtom finns fördelar med att vara just tjej i branschen.

 • – När det är så mansdominerat blir man eftertraktad på arbetsmarknaden för att man är just tjej. Många vill anställa tjejer, dels för att vi är så få i branschen, men också för att undersökningar visar att tjejer kör mer försiktigt och har ett bättre säkerhetstänk, förklarar hon.
Kevin och Tuvfa i bilen.

Kevin och Tuvfa i bilen.

Hennes klasskamrat Kevin Lindström håller med:

 • – Ibland kan det så klart vara tungt att till exempel lyfta stora kättingar och det kanske är lättare med vissa moment om man är lite längre, men alla kan ändå klara av det som ska göras.
 • Ja, titta på mig, säger Tuvfa och skrattar. Om lilla jag klarar det här så kan vem som helst göra det.

Mohammed styr en lastbilsmonterad kran.

Mohammed styr en lastbilsmonterad kran.

I en hjullastare sitter Victor och tränar på att hantera den stora skopan. Läraren Magnus instruerar honom med olika tecken så att han smidigt ska kunna förflytta en stor materialhög från en plats till en annan. En bit bort står Mohammed med en fjärrkontroll som styr en lastbilsmonterad kran. Små fina rörelser krävs och det gäller att ha tålamod. Transportutbildningen ger en mängd olika behörigheter, vilket Kevin menar är en stor fördel med utbildningen.

 • – Under de här åren har vi lärt oss köra lastbil, hjullastare, kran och olika typer av truckar. När vi går ut får vi med oss körkort med B, C och CE-behörighet plus utbildningsintyg för hjullastare, lastbilsmonterad kran och truck. Förutom det får vi även intyg för att transportera farligt gods, arbete på väg och YKB – yrkeskompetensbevis.
Victor i grävmaskin.

Victor i grävmaskin.

Kevin valde Transportprogrammet på Upplands-Brogymnasiet för att han alltid haft ett bilintresse. Han började först på Fordonsprogrammet men valde sedan att fortsätta med inriktning mot transport.

– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska välja att jobba med efter studenten, men jag tror att jag kommer vilja köra långtradare, berättar han.

Det blåser och är riktigt rått och kallt där vi sitter på en bänk vid sidan av den leriga grusplanen. Alla är klädda i gula skyddskläder, hjälmar och rejäla arbetsskor och bär lager på lager under för att kunna hantera alla väderlekar. Jag tittar bort mot den stora långtradaren och undrar om det inte är otroligt svårt att backa med ett sådant gigantiskt släp. Tuvfa och Kevin ler lite.

– Jo, det är klart att det är svårt, särskilt i början. Men då tränar vi inomhus med trampbilar, för att tekniken ska sätta sig. Det svåraste är nog att man måste vara på alerten hela tiden och vara väldigt uppmärksam, berättar Tuvfa.

– Jag tycker nog att det svåraste med utbildningen och med det här yrket är att hålla koll på alla olika regler som finns. Det är mycket fler regler som gäller för lastbilar än för vanliga bilar. Men man lär sig det också, menar Kevin.

Vem skulle ni rekommendera att gå Transportprogrammet?

– Det är klart att det hjälper om man är bilintresserad från början eftersom man får lära sig mycket om bilar från grunden i årskurs ett, säger Kevin.

– Jag skulle faktiskt rekommendera Transport för alla, oavsett intresse, säger Tuvfa.

Om man vill ha en bra utbildning som förbereder en för yrkeslivet och som gör att man får ett jobb direkt efter gymnasiet så ska man absolut välja Transport.

Inför omvalsperioden för gymnasievalet kan man prova på att vara elev för en dag på de olika programmen på Upplands-Brogymnasiet. För några dagar sedan hade Transport besök av några elever som fick följa med en dag ute på körgården och om fler vill ta chansen att testa Transportinriktningen kan man höra av sig till Upplands-Brogymnasiets expedition.

Relaterade nyheter

 • 1 JUL 2022
  Nu utökar vi vår satsning på LIU basket med ytterligare ett träningspass per vecka samt kursen Träningslära 1 i årskurs 3. Dessutom finns möjlighet att åka till USA på basketresa för att besöka olika skolor och träffa tränare och...
 • 17 JUN 2022
  Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
 • 16 JUN 2022
  Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
Upp