18MAR2020

Frågor och svar om aktuellt läge

Coronavirus

Upplands-Brogymnasiet övergår till att undervisa på distans istället för i skolans lokaler, enligt direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Detta för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Elever ska ta ansvar och fortsätta sina studier hemifrån.

 1. Hur kommer distansundervisningen att gå till?

Samtliga elever har digitala verktyg som gör det möjligt att ha undervisning på distans. Exakt hur detta kommer att gå till kommer att skickas ut till elever och vårdnadshavare via Vklass.

Om man saknar fungerande WiFi hemma behöver man meddela sin mentor detta så att vi kan hitta lösningar för att alla ska kunna följa undervisningen.

 1. När inleds distansundervisningen?

Under onsdag och torsdag vecka 12 blir det studiedag. Då får eleverna vara lediga och all personal får möjlighet att förbereda sig för det nya arbetssättet. Från och med fredag den 20/3 kommer all undervisning att ske på distans, enligt elevernas vanliga schema.

 1. Hur blir det med lektioner i praktiska ämnen och APL (praktik)?

Kurser i praktiska ämnen samt Arbetsplatsförlagt lärande, APL, kan bli svårare att lösa på distans, men även för dessa kurser kommer instruktioner om vad som gäller.

 1. Hur länge kommer distansundervisningen att pågå?

Det vet vi inte ännu. Omprövning görs löpande för att säkerställa att kommunen följer Folkhälsmyndighetens rekommendationer och regeringens direktiv.

 1. Hur kommer detta att påverka de nationella proven?

Vi inväntar besked från Skolverket om hur detta kommer att påverka de nationella proven.

 1. Kommer detta att påverka elevernas studiebidrag?

Regeringen har meddelat att elever får behålla sitt studiestöd om skolan stänger till följd av det nya coronaviruset. CSN kommer att fortsätta betala ut studiestöd.

 1. Är det helt förbjudet att besöka skolan? Om man till exempel behöver hämta skolmaterial?

Skolan håller öppet hela veckan, så att elever kan komma förbi och hämta det som behövs. För de elever som inte kan ta sig till skolan på grund av corona gäller att man kontaktar ungdomsstödjare Sami Wario på telefon 072-888 04 41 som kan hjälpa till.

Skolledning, elevhälsa, studie- och yrkesvägledare, speciallärare, bibliotekarie och ungdomsstödjare kommer att finnas för eleverna men via telefon eller dator.

 1. Hur blir det med skolluncherna?

Från och med onsdag 18 mars kommer skolan inte att erbjuda skollunch.

 •  

Relaterade nyheter

 • 3 DEC 2021
  Tisdagen den 1 februari bjuder vi in till ännu ett öppet hus på Upplands-Brogymnasiet mellan kl. 18 och 19.30. Välkommen att titta på våra lokaler, träffa elever och personal och ställa dina frågor på plats. Rektor Dan Sundblad håller...
 • 25 NOV 2021
  Upplands-Brogymnasiet är med på den digitala gymnasiemässan 25-27 november. Massa info i montern och du kan ställa frågor direkt i chatten till våra studie- och yrkesvägledare!
 • 23 NOV 2021
  I januari är det dags för gymnasieval för alla elever i årskurs nio. I slutet av november hålls den årliga gymnasiemässan – digitalt. I tre dagar kan du få information om över 100 skolor i Stockholms län. För mer information om Upplands-Brogymnasiet...
Upp