18MAR2020

Frågor och svar om aktuellt läge

Coronavirus

Upplands-Brogymnasiet övergår till att undervisa på distans istället för i skolans lokaler, enligt direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Detta för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Elever ska ta ansvar och fortsätta sina studier hemifrån.

 1. Hur kommer distansundervisningen att gå till?

Samtliga elever har digitala verktyg som gör det möjligt att ha undervisning på distans. Exakt hur detta kommer att gå till kommer att skickas ut till elever och vårdnadshavare via Vklass.

Om man saknar fungerande WiFi hemma behöver man meddela sin mentor detta så att vi kan hitta lösningar för att alla ska kunna följa undervisningen.

 1. När inleds distansundervisningen?

Under onsdag och torsdag vecka 12 blir det studiedag. Då får eleverna vara lediga och all personal får möjlighet att förbereda sig för det nya arbetssättet. Från och med fredag den 20/3 kommer all undervisning att ske på distans, enligt elevernas vanliga schema.

 1. Hur blir det med lektioner i praktiska ämnen och APL (praktik)?

Kurser i praktiska ämnen samt Arbetsplatsförlagt lärande, APL, kan bli svårare att lösa på distans, men även för dessa kurser kommer instruktioner om vad som gäller.

 1. Hur länge kommer distansundervisningen att pågå?

Det vet vi inte ännu. Omprövning görs löpande för att säkerställa att kommunen följer Folkhälsmyndighetens rekommendationer och regeringens direktiv.

 1. Hur kommer detta att påverka de nationella proven?

Vi inväntar besked från Skolverket om hur detta kommer att påverka de nationella proven.

 1. Kommer detta att påverka elevernas studiebidrag?

Regeringen har meddelat att elever får behålla sitt studiestöd om skolan stänger till följd av det nya coronaviruset. CSN kommer att fortsätta betala ut studiestöd.

 1. Är det helt förbjudet att besöka skolan? Om man till exempel behöver hämta skolmaterial?

Skolan håller öppet hela veckan, så att elever kan komma förbi och hämta det som behövs. För de elever som inte kan ta sig till skolan på grund av corona gäller att man kontaktar ungdomsstödjare Sami Wario på telefon 072-888 04 41 som kan hjälpa till.

Skolledning, elevhälsa, studie- och yrkesvägledare, speciallärare, bibliotekarie och ungdomsstödjare kommer att finnas för eleverna men via telefon eller dator.

 1. Hur blir det med skolluncherna?

Från och med onsdag 18 mars kommer skolan inte att erbjuda skollunch.

 •  

Relaterade nyheter

 • 17 JUN 2022
  Marika Löf, Lillsjöskolan, Upplands-Bro kommun, tilldelas Pedagogiska priset läsåret 2021/2022. Marika Löf får utmärkelsen för sitt arbete på Fyren, en kommungemensam resursgrupp i Upplands-Bro kommun för elever med behov av extraordinärt...
 • 16 JUN 2022
  Nu har årets glada studenter sprungit ut och ettor och tvåor har gått på sommarlov. Vi önskar er en riktigt fin sommar och ser fram emot att träffa både gamla och nya elever i augusti! 22 augusti Uppstart åk 1 23 augusti Uppstart...
 • 30 MAJ 2022
  Maria Lundin, rektor för Kristallens, Råby samt Norrängens förskolor i Upplands-Bro kommun, är en av tre finalister i Skolledargalan 2022 - ett återkommande evenemang för att lyfta och hylla skolledare. Maria Lundin är finalist i kategorin...
Upp