7AUG2018

Turista i din egen kommun!

Nyfiken på vad din egen kommun har att erbjuda? Hoppa på kommunens nya guidade turistbuss och upplev kommunens sevärdheter och smultronställen på ett nytt och annorlunda sätt. Den 16 september åker vi till Almare Stäket, Asker och Ladan Öråker - häng med!

Bussturerna arrangeras fem datum i augusti och september.

Så funkar det

I höst startar kommunens nya turistbussar där du får besöka några av våra kända och okända sevärdheter - samtidigt som du får rolig och matnyttig information vid varje stopp av vår duktiga guide. Det finns två olika bussresor att välja på. Glöm inte att du måste ha en förbokad biljett (se nedan).

Busstur 1 – Bro Park, Glasbolaget, Rösaring

Under bussturen stannar vi på fyra platser.

 • Bro Park - Personalen guidar oss bakom kulisserna på galoppbanan! Vi besöker stallet där vi träffar en tränare och hästarna. Vi tittar in i vågrummet och träffar en jockey som visar sin utrustning och berättar om livet som jockey.

Personalen på Bro Park visar galoppbanan.

Lär dig mer om glasblåsning!

 • Glasbolaget i Bro - Ägarna visar oss runt, vi får se glasblåsning och kan titta på konstnärliga arbeten i utställningsdelen. Ni kan köpa enklare fika (kaffe och bulle). Betalning enbart med kontant eller swisch.
 • Rösaring - Vi promenerar upp i skogen till den 500 meter långa processionsvägen som leder Rösaring. Här får vi lära oss mer om labyrinten från järnåldern/vikingatiden, som fortfarande finns kvar på platsen. Härifrån har man en fantastisk utsikt. Det här stoppet innebär en lite längre vandring i skogen. Det är bra med bekväma skor då vägen är lite knölig.

Ett av besöksmålen - Rösaring.

 • Brostenen - Vi stannar och tittar på runstenen i Bro socken som även kallas Assurs sten eller Assursstenen. Den har tidigare varit inmurad i vapenhuset till Bro kyrka.

Datum

Datum: Lördag 18/8 och lördag 1/9. Tid: 10.00-15.00.

 

Samlingsplats: Bro station.

Pris och anmälan

Bussturen kostar 50 kronor för vuxna. Barn och unga upp till 18 år åker med gratis. Anmäl dig längst ner på sidan. Självklart är även du som inte bor i kommunen välkommen att åka med.

Busstur 2 – Almare Stäkets herrgård, Ladan Öråker

Under bussturen stannar vi på fyra platser.

 • Få enskilda platser har betytt lika mycket för Sveriges historia som Almare Stäket. Ägarna Johan, Irène och Caroline Seth visar herrgården, flygeln och kryddträdgården. Irène Seth berättar bland annat om arbetet med boken Almare Stäket, en plats, en borg, en gård. Vi besöker även den gamla biskopsborgen och får höra om dess dramatiska historia fram till Stockholms blodbad.

Välkommen till vackra Almare Stäkets herrgård! Foto: Gods & Gårdar

Ladan Öråker finns det möjlighet att köpa fika och lättare lunch.

 • Ladan Öråker – På det populära kaféet finns det möjlighet att köpa fika och hembakade läckerheter eller äta en enklare lunch. Det finns keramikverkstad, antikaffär och flera mindre butiker med fokus på hantverk, design, hälsokost och återvinning. För de lite yngre finns second hand-försäljning av kläder och leksaker.
 • Asker - Vi gör ett kort stopp vid Asker och rösena från bronsåldern.
 • Tuna – Vi får höra historien om gravfälten och husgrunderna som härstammar från järnåldern.

Datum och tid

Söndag 9/9, söndag 16/9 och söndag 23/9. Tid: 10.00-15.00.

Samlingsplats: Kungsängens station där bussarna stannar.

Pris och anmälan

Bussturen kostar 50 kronor för vuxna. Barn och unga upp till 18 år åker med gratis. Anmäl dig längst ner på sidan. Självklart är även du som inte bor i kommunen välkommen att åka med.

Tillgänglighet

Det går bra att ha med rullator på bussen. Vid ett par stopp, till exempel Rösaring, promenerar vi en bit i skogen men på de flesta ställena är det relativt lätt att ta sig fram.

För rullstolar så löser vi det med specialfordon i mån av efterfrågan. Om du har rullator eller rullstol och vill åka ska du kontakta nassim.nyholm@upplands-bro.se för mer information.

Vår guide – Lars Holmblad

Bussturerna kommer att guidas av Lars Holmblad – lokalhistoriker, arkeolog och författare. Lars har bland annat jobbat på Riksantikvarieämbetet och Historiska museet. Han har också skrivit böckerna Vikingarnas värld, Nordisk vikingaguide och Vikingarnas skepp.

Det stora historieintresset väcktes när Lars som sexåring besökte Läckö slott och till sin stora förvåning upptäckte att även människor på slottet använde vanliga dass. Intresset späddes på under bärgningen av regalskeppet Vasa.

Lars är en underhållande guide och kommer att dela med sig av sina kunskaper både i och utanför bussen.

Läs mer och anmäl dig

Biljetterna kostar 50 kronor. Barn och unga upp till 18 år åker med gratis, men måste ändå ha en bokad biljett. Enklast är att boka online (nedan). Från och med fredagen den 24 augusti går det även att köpa biljetter i Kontaktcener i Kungsängen och i Bro simhall. Där gäller enbart kontant betalning.

Relaterade nyheter

 • 31 AUG 2018
  Hur skapar vi ett tryggare och ännu bättre näringslivsklimat i kommunen? Det och mycket annat diskuterades under näringslivsfrukosten för kommunens företagare den 28 augusti.
 • 26 JUN 2018
  Funderar du på att starta eget företag? Eller har du nyligen tagit klivet och blivit egen företagare? I så fall kan Nyföretagarcentrum vara något för dig.
 • 25 JUN 2018
  Onsdagen den 20 juni arrangerade kommunens näringslivsenhet ett avslutande sommarmingel med kommunens företagare. Under det välbesökta minglet diskuterades bland annat företagsklimatet och resultaten från de senaste näringslivsun...