31JAN2017

Filmprojekt återskapar minnen för personer med demens

Stockholms läns landsting Kulturförvaltningen har startat ett projekt i samarbete med Demensförbundet om filmvisningar med samtal särskilt för demenssjuka. I måndags genomfördes de första testvisningarna på dagverksamheten vid Kvistaberg.

Marja-Liisa och Lasse uppskattade filmvisningen i Kvistaberg. Foto: Mirjam Brocknäs

Marja-Liisa och Lasse uppskattade filmvisningen i Kvistaberg. Foto: Mirjam Brocknäs

Filmvisningarna genomförs för att prova hur arkivfilm fungerar för att skapa en meningsfull tillvaro och om visningarna kan väcka minnen. Kulturförvaltningen samlar ihop erfarenheterna från bland annat Upplands-Bro kommuns Silviasyster.

– På dagverksamheten arbetar vi mycket med reminiscens metoden, berättar kommunens gerontolog Mirjam Brocknäs.

Reminiscens betyder hågkomst eller minne och metoden bygger på personers minnen. Upplevelser från barn- och ungdomsåren finns kvar länge hos den demenssjuke. Med hjälp av aktiviteter som kan skapa minnen, som exempelvis film, kan kommunikationen underlättas.

– Amanda och Erik från landstings kulturförvaltning kom till Kvistaberg med många filmer och som återkallade de äldres minnen, berättar Edrissa Dem och Annicka Löfgren, Silviasystrar på dagverksamheten för personer med demenssjukdom i Upplands-Bro kommun.

– Det var roligt att se att de äldre fick möjlighet att berätta vem man har varit, vilket medför en ökad självkänsla, skildrar Malin Labbé, Silviasyster på dagverksamheten.

 De äldre uppskattade besöket från Erik och Amanda mycket.

– Först ville jag inte titta på film, men sedan blev jag väldigt glad att jag gjorde det, säger Ulla som är en av deltagaren.

– Det har varit dagens höjdpunkt, tycker deltagarna Marja-Liisa och Lasse.​

Deltagarna fick se några olika filmer.

Deltagarna fick se några olika filmer.

Relaterade nyheter

  • 11 DEC 2017
    90 procent av dem som har hemtjänst i Upplands-Bro kommun är nöjda. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan 2015. Det visar en brukarenkät som genomförts nationellt.
  • 8 DEC 2017
    Under det senaste året har gruppbostaden på Parkvägen i Bro tagit form. I mitten av våren 2018 väntas de första hyresgästerna få nycklarna till de ljusa lägenheterna. Närmare 150 personer från 25 olika yrkesgrupper har varit engagerade...
  • 17 NOV 2017
    Fantastiska framträdanden, glitter, glamour, glädje och dans. Dessa ord sammanfattar delfinalen av Funkisfestivalen som gick av stapeln på torsdagskvällen. Vann gjorde Amanda Nilsson och Mikael Bjerkestrand som framförde Summer Nights...