Hur smakar visionen?

Upplands-Bro, kommunen som ger plats. Hur smakar det egentligen?

Visionsbakelsen

Foto: Hans Lundin

Kommunen tog fram ett förslag till visionsbakelse. På Fest i byn hösten 2015 fick invånare utmana bakelsen och en jury bedömde alla inlämnade bakverk. Juryn bestod av Camilla Janson, Kommunstyrelsens ordförande, och fyra konditorer från Mazarin Bageri & Konditori, Happy Tammsvik, Lejondals slott och Gällöfsta konferens.

Juryn provsmakade bidragen utan att veta vem som lämnat in vilket bidrag, det var enbart kommunens förslag som de visste vilket det var eftersom det var det bidraget som övriga utmanade. De fick veta den tävlandes tanke bakom bakverket, koppling till visionen och ingredienser som använts. Därefter poängsatte de dem utifrån utseende och smak. När samtliga poängsatts stod det klart att Susanne Schenström, som bor i Bro, vunnit tävlingen.

Susanne Schenströms koppling mellan bakelsen och visionen:

Det söta i mandelbotten står för den värme och engagemang som finns i Upplands-Bro kommun. Smak av lime och citron står för framtidstro och nytänk, lakritsen för att vi vågar ta modiga beslut.

Recept:

Mandelbotten:

  • 500 gram mandelmassa
  • 4 äggvitor

Värm ugnen till 165 grader. Riv mandelmassan så smått du kan och blanda med äggvitorna till en jämn smet. Klicka ut smeten i smorda mördegsformar i aluminium. Grädda i ugn ca 15-18 minuter.

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Använd en matsked och tryck en grop och häll fyllningen över mandelbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter, 200 grader.

Italiensk maräng:

  • 4-5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 3 äggvitor
  • 1 tsk flädersaft
  • 2 tsk lakritspulver
  • Fyllning björnbär eller bär efter tycke och smak

Koka upp socker och vatten i en kastrull till 122 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den varma sockerlagen, lakrits och flädersaft under fortsatt vispning. Vispa i tio minuter tills marängen svalnat. Lägg på bär på bakelsen, spritsa på marängen och sätt in i ugnen i ca en minut, 250 grader på översta falsen.

Låt svalna något, ät och njut!

Text för lättläst (radera textmodulen om sidan inte ska ha lättläst)