Starta ny eller överta livsmedelsverksamhet

Kontakta miljöinspektörerna om ni tänker starta ny verksamhet. Då kan vi snabbt göra en bedömning om ni behöver registrera er eller inte. Det är sedan upp till er företagare att se till att lokalen är anpassad för livsmedel och att ni följer gällande lagstiftning.

Registrering

Alla caféer, butiker och restauranger är exempel på livsmedelsverksamheter som ska registrera sig. En registering ska göras innan man öppnar och det görs genom att skicka in en anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet till bygg- och miljöavdelningen. Vart blanketten ska skickas står längst ner på själva blanketten. När ni sedan får kontakt med handläggaren förs diskussionen direkt om när ni kan öppna. Det går att få öppna utan att miljöinspektören varit på besök. Observera att en registrering följer med ägaren så gör man ett ägarbyte räknas det som att en ny verksamhet startar.

OBS! Att registrera sig innebär också en engångskostnad. I Upplands-Bro kommun tar man ut 1 tim timtaxa för att registrera sig. Utöver detta så betalar sen verksamheterna en fast årlig avgift beroende på riskklassning. Vägledning om riskklassning finns på Livsmedelsverkets webbplats.

Godkännande

I Upplands-Bro kommun finns ingen 853 anläggning för tillfället. Exempel på 853 anläggningar i grannkommunerna är Marabou och Arlafoods.

Tidsbegränsad registrering

För tidsbegränsade verksamheter och livsmedelshantering utomhus gäller samma regler som för fasta verksamheter. Dessa registreringar brukar vara mattält vid evenemang till exempel Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

Mobila anläggningar eller verksamhet i hemmet

För vagnar som står på hjul krävs registrering i din hemkommun. Du kan sen åka med vagnen över kommungränserna, men se till att du alltid har med dig ditt tillstånd. Kraven påminner om en fast anläggning, men är enklare på vissa punkter.

För att ha verksamhet i hemmet krävs registering. I Upplands-Bro tillåter vi enklare hantering i hemmiljö, till exempel torka nötter eller frukt, baka bullar eller tillverka tårtor. Vill man starta större verksamheter rekommenderas att kontakta miljöinspektören för vidare diskussion.

Tidsbegränsade och riskfria verksamheter

För små riskfria försäljningsställen kan det vara så att en registrering inte behövs göras, men där verksamheten fortfarande måste följa lagstiftningen. Ring och kontrollera med oss först så det inte blir några missförstånd.

Exempel på försäljning som inte behöver registreras.

  • En bilverkstad ställer fram en kaffetermos och en kakburk till sina kunder.
  • En blomsteraffär har en frysbox med glasspinnar för saluhållande.
  • En hårfrisör som bjuder kunderna på dryck under behandling.
  • En privatperson som bakar några enstaka plåtar kanelbullar åt en förening i vilken han/hon är medlem och som föreningen sedan serverar vid något eget evenemang.
  • En privatperson (förälder) som bakar några enstaka plåtar kakor som barnen sedan säljer i skolans regi.
  • En idrottsförening som vid något eget evenemang värmer och serverar mindre mängder (< 25 konsumenter per dag på årsbasis) korv med bröd.

Innan du öppnar en livsmedelsverksamhet, se till att ha kontaktat din handläggare. Mer information om vilka krav och regler som livsmedelslagen ställer på din verksamhet finner du på livsmedelsverkets webbplats.